Dag- & vakbladen
Anthonie vermeer over 25 jaar Straatjournaal
Als ‘cynische’ journalist geloofde hij nooit echt in kleine sociale projectjes. Totdat hij zelf voor eentje aan de slag ging: het Straatjournaal – de dak- en thuislozenkrant. Om er nooit meer weg te gaan. Dit jaar viert Anthonie Vermeer (60) het 25-jarig jubileum van zijn ‘kindje’.
Lees verder >
Zwanen houden van de stad
Een broedende zwaan in de lentezon aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord. Zo op het eerste gezicht niet de meest logische plek voor de geboorte van haar nageslacht, zou je denken. Maar de Haarlemse schrijver en bioloog Yorick Coolen snapt de keuze wel van de witte vogel.
Lees verder >
Binnenvaart tuft langzaam naar groene toekomst
Terwijl de massaproductie van elektrische vrachtauto’s op gang komt, wil het met de vergroening van duizenden Nederlandse binnenvaartschepen nog niet echt vlotten. Of gaat de nieuwe generatie schippers voor een omslag zorgen?
Lees verder >
Pasen online en Iftar in de woonkamer
Samen Pasen vieren in de kerk zit er voor Christenen dit jaar weer niet in. Ook voor Moslims zal de traditionele ramadan opnieuw anders zijn. Hoe begeleid je als predikant of imam je geloofsgemeenschap in tijden van corona?
Lees verder >
Geen warm onthaal Egyptische loodsen
Nooit eerder veroorzaakte een groot containervrachtschip zo’n grote blokkade in het Suezkanaal als de Ever Given op 23 maart. Het zal nog jaren duren voordat het incident is opgehelderd, voorspelt de Gentse hoogleraar maritieme techniek Evert Lataire. Ondertussen vreest loods Tjitte de groot voor het lot van zijn Egyptische collega’s.
Lees verder >
‘Ik heb corona overwonnen’
Jamil Ramzan (74) uit Haarlem lag wekenlang op de intensive care in het Spaarne Gasthuis als gevolg van corona. Het onzichtbare virus bleek een geduchte tegenstander. Het mantra van zijn familie hield de geboren Surinamer op de been. “Je bent een Ramzan of je bent het niet.”
Lees verder >
De coronastilte is beter dan de Bommen in Syrië
Bijna tien jaar geleden ontvluchtten Ayman en Wafaa Alamori met hun kinderen de oorlog in Syrië. Een lange reis leidde uiteindelijk naar het Haarlemse Schalkwijk waar ze een nieuw bestaan proberen op te bouwen. “Syriërs gaan anders met de coronamaatregelen om, we vergelijken het met de oorlog.”
Lees verder >